Haddini Aşan Yaşam Rehberi | Biraz Zamanınız Var Mı

Haddini Aşan Yaşam Rehberi | Biraz Zamanınız Var Mı

Haddini Aşan Yaşam Rehberi podcast serisinin üçüncü bölümünde M. Serdar Kuzuloğlu “Biraz zamanınız var mı” sorusuna yanıt arıyor. Podbee Media aracılığıyla sunduğu podcast kaydında zamanın icadından günümüze tarihsel yolculuğa çıkarıyor. Podcast içeriğine Spotify, Apple Podcast ve Google Podcast platformlarının yanında Podbee Media web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Detaylar

Nedir: Zaman, insanın en ilginç icatlarından biridir. Zaman bir icattır. Güneşin ve ayın hareketlerinin ölçüm birimidir.

Dayanak noktası: Evrenin hareketi milyarlarca yıldır var. Fakat zamanla ilşkimiz yakın zamana dayanıyor. Mesela “milisaniye” bir kaç asır öncesine kadar yoktu. Tarihsel süreçte zamanı kontrol etmek için uğraşmışız.

  • el-Cezerî zamanı kontrol etmek için saat geliştirmiş. Fakat sadece gündüzü ölçerek ortaya bir zaman koymuş. Gece bilinmez olarak kalmış.

Kitap önerisi: Durmuş Çalışkan’ın Babil Kitap’tan çıkardığı Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri kitabını inceleyebilirsiniz.

Ayrım noktası: Zaman başka vakit başka. Antik Yunan’a göre açıklayacak olursak Kronos ve Kairos vardır.. Kronos zamanın tanrısı iken Kairos vakit (fırsat) tanrısıdır. Kairos, ensesinde saç yoktur ve ayaklarında kanat vardır. Kaçtığında yakalanamaz yani vakit kaçar.

Zamanın merkezi: Zamanı tanımlamak için merkezler kurulmuş. Günümüzde en önemli zaman tanımlayıcısı atom saatlerdir. Atom saatler düzenli olarak tüm dünyadaki dijital saatler ile senkronize olur. Atomaik saatler dünyanın dönüşüne göre ayarlanmaktadır.

  • Osmanlı’da zamanı belirlemek için muvakkithaneler bulunuyordu. İbadet saatlerinin belirlenmesi için önemli rol oynadığı gibi astronomi bilimine çok katkı sağladı.

Güneş saatleri: İstanbul’daki ilk güneş saati Ali Kuşçu tarafından Fatşh Cami avlusuna yapıldı ve günümüze kadar ulaştı. Günümüze kadar ulaşmış Türkiye genelinde bir çok güneş saati bulunuyor.

Değişim: Geleneksel olarak geçmişte güneşe göre zaman tayin edilirdi. Güneş doğudan doğupi batından batarken günümüzdeki saatler tam tersi yönde döndüğü görülüyor. Güneşin dönüşü sağdan sola iken mekanik saatler soldan sağa dönmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir