Öğrenmeyi Öğrenmek

Emrah Safa Gürkan | Öğrenmeyi Öğrenmek

Öğretim yöntemleri incelendiğinde birçok yöntem belirlendiği aşikâr. Bununla ilgi tespit edilmiş birçok yöntem mevcut. Anlatım yöntemi, gösteri yöntemi, soru-cevap, altı şapkalı düşünme gibi birçok yöntem ortaya konulmuş. Peki, öğrendikçe birey akıllanır mı yoksa cahil olduğunu kabul edip daha çok öğrenmeye başlar. Sokrates’e ithaf edilen “bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğim” sözü gerçekten doğru mu?

Tarihçi akademisyen Emrah Safa Gürkan, Şubat 2020 yılında katıldığı TEDx İstanbul’da “Öğrenmeyi Öğrenmek” başlıklı sunumda bunu anlatmaya çalışmış. Nitelikli bireylerin yetişmesi için öğrenebilme kabiliyetinin keşfinin önemli olduğunu belirtiyor. Nitelikli bireylerin yetişmesiyle niteliklerin toplumların oluşacağını savunuyor.

Bireyin Gelişimine Katkı Sağladığı Düşünülen İki Araç

Giriş kısmında bireyin gelişimine katkı sağladığı düşünülen iki araçtan bahsediyor. Birinci olarak kişisel gelişim başlığını anlatıyor ve kişisel gelişimin sadece bir kişiye has olduğunu savunuyor. Aynı yöntemin bir başkası için uygun olmayacağını ifade ediyor. Bu açıdan bu yöntemi bireyin gelişimine katkı sunmadığını belirtiyor.

İkinci aşamada üniversite eğitiminden bahsediyor. Verdiği örneklerle üniversite eğitiminin somut bir katkı sunmadığını ortaya koyuyor. Üniversitenin mühendis, subay, doktor yetiştirmek için ortaya çıktığını ifade ediyor. Bunun dışında üniversite eğitiminin ancak bireyin kendini geliştirmesiyle katkı sunacağını belirtiyor. Üniversite mantığı hala 19.yy amaçlarıyla şekillenmeye devam ediyor.

Burada internetin uygun bir şekilde kullanıldığında bireyin öğrenme aşamasına çok önemli katkılar sunduğunu dile getiriyor. Verdiği örneklerden bazıları şunlar:

  • Library Genesis: Dünyadaki birçok kütüphanede yer alan elektronik ortamdaki kitaplara erişim sağlıyor.
  • World Cat: Dünya kütüphanelerinin tüm kataloglarına erişebiliyorsunuz. Akademiye bağlı iseniz ve üniversiteniz bu platforma üye ise istediğiniz kitabı kargoyla ödünç alabiliyorsunuz.
  • JSTOR: 75’ten fazla akademik disiplini ve 12 milyondan fazla makaleyi barındıran bir site. Üye olarak tüm bunlara erişim sağlayabiliyorsunuz.

Öğrenmeyi Öğrenmek Adına Beş Tavsiye

Bunların ardından öğrenmeyi öğrenmek adına beş tavsiyede bulunuyor.

  1. Evet ya da hayır diye kesin cevap yoktur.
  2. Zorlamayan şeylerin katkısı yoktur.
  3. Bilgi ile ilişkiyi onarmalı. Sınırlı bilgi yoktur. Bilgi yeni bir keşfe açan yola götürmeli.
  4. Kolay diye bir şey yoktur. Herkes bilmek istiyor, öğrenmek istemiyor.
  5. Sen de yaparsın, inanmak başarmanın yarısıdır gibi ifadelere inanmayın.

Son olarak öğrenmeye başlamadan önce şu üç maddeyi kontrol etmek gerektiğini ifade ediyor:

  • Ne kadar biliyorsun?
  • Ne kadar öğrenmeye ihtiyacın var?
  • Ne kadar zamanınız var?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir