Site icon Yeni Medya Postası

Kültür & Tarih Sohbetleri | Osmanlı denizciliği, Haliç tersanesi ve tersanenin geleceği

Osmanlı denizciliği, Haliç tersanesi ve tersanenin geleceği

Osmanlı denizciliği, Haliç tersanesi ve tersanenin geleceği

Cengiz Özdemir ile Ozan Sağsöz’ün birlikte sundukları Kültür Tarih Sohbetleri dördüncü bölümünde Haliç tersanesi özelinde Osmanlı denizciliği konusuna genel bir bakış yapılıyor. Yayın 19 Eylül 2015’te Periscope’tan canlı olarak yapıldı. 38 dakikalık yayın, 23Eylül 2015’te YouTube‘da, Spotify‘da ve medyoscope.tv‘de yayınlandı.

Kısaca

Osmanlı denizciliği, Haliç tersanesi ve tersanenin geleceği hakkında bilgi verilmektedir.

Öne Çıkanlar

⚓️ Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türk denizciliğinin önemi artmıştır.

⛵️ Haliç tersanesi, Osmanlı donanmasının ana üretim merkezi olmuştur.

🛠️ Tersanenin geleceği modernizasyon ve restorasyon çalışmalarına bağlıdır.

📚 Haliç tersanesi, Türkiye’nin kültürel mirası olarak korunmalıdır.

🏗️ Tersane, AVM benzeri bir cazibe merkezi haline getirilmemelidir.

🚢 Osmanlı denizciliği, ticaret ve askeri faaliyetlerde büyük rol oynamıştır.

🌊 Tersanede yapılan gemiler, Osmanlı İmparatorluğu’nun gücünü simgelemiştir.

Detaylar

Giriş: Yayının giriş kısmında Osmanlı denizciliğine tarihsel bir bakış atılıyor. Osmanlı kuruluş aşamasında iç beylik olmasından dolayı 14. yy Karesi Beyliği topraklarını aldıktan sonra ilk denizcilikle tanışması başlıyor. 15. yy.’da Portekiz’in Hindistan’a ulaşması ve oradan Mekke’ye bir tehdit oluşturması nedeniyle Memlüklüler’i denizcilik açısından desteklediği biliniyor.

Büyük resim: Osmanlı denizciliğinin gelişmesinde ve bir dönem Karadeniz ve Akdeniz’de zirveye yükselmesine katkı olarak Türkler’in göçebe hayatından kazandıkları ile çok çabuk adapte olmalarını ifade edebiliriz. 400-500 yıldır denizci olan milletleri 200-250 yıl gibi bir sürede ulaşıp kafa tutma ve yerinden etme seviyesine gelmesi dünya denizcilik tarihi açısından önemli olmalıdır.

Bir adım geriden: Dünyanın ilk tersanesinin Selçuklular tarafından yapılan Alanya tersanesi olmasının da çok büyük bir önemi bulunduğunu belirtmek gerekir.

Osmanlı’da denizcilik göz ardı edilmiş bir şey değil, aksine büyük bir devlet politikasıdır

Cengiz Özdemir, Kültür Tarih Sohbetleri 4. Bölümden

Gelişim aşaması: Haliç tersanesi yapılmadan önce Gelibolu, Yenikapı gibi yerlerde tersane yapılıyor fakat Haliç Tersanesi yapılasıya kadar diğerlerine liman adı verildiği görülüyor. Başlangıçta 300 gözlü bir tersane yapılması planlanırken 100 gözlü bir tersane ile Haliç tersanesi 1515’te yapılıyor. Zaman içerisinde eklemeler yapılarak günümüze kadar ulaşıyor.

Ayrıntı: Osmanlı denizciliği ile iki temel kaynak var: 1. Muhasebe defterleri 2. Venedik balyozlarının (elçilerinin) raporları

Ana karakterler: Osmanlı denizciliği konuşulurken iki karakterden bahsedildiği görülüyor. Piri Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa. Piri Reis’in haritacılık alanında denizciliğe yaptığı katkılar anlatılırken Barbaros Hayrettin Paşa’nın getirdiği düzen ile Osmanlı denizciliği 18. yy.’a kadar gitmesini sağladığı ifade ediliyor.

Simgeden şehre: Yayının sonuna doğru Haliç Tersanesi’ne geçiş yapmadan önce Ozan Sağsöz’ün araştırmaları ve gözlemleri ışığında Barselona Tersanesi konuşuluyor. Özet olarak Barselona Tersanesi şehrin bir simgesi olduğu gibi İspanya denizcilik tarihi açısından bir müze olarak sunulduğu ifade ediliyor.

Diğer bir örnek: Cengiz Özdemir konuyla ilgili Cenova’daki Galata Deniz Müzesi’ni örnek veriyor. Müze, Cenova’nın 2004 yılında Avrupa Kültür Başkenti olduğu sene açılmış. Bir benzer müzenin ülkemizde de olabileceğini ifade ediliyor. İstanbul’un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olduktan sonra müze ve benzeri bir kurumun bugüne gelemediğini ayrıca İstanbul’daki Galata Tersanesi’nin gelinen noktada AVM yapılma planlarının olmasını eleştiriyor.

Ayrıntı: Üçüncü Selim döneminde yapılan kuru havuzların hala kullanıldığını belirten Cengiz Özdemir yapımında özel olarak İtalya’dan getirilen sızdırmaz özelliği olan “doşlana” (sesten anladığım kadarıyla) toprağı kullanıldığını ifade ediyor.

Cengiz Özdemir yayından yaklaşık 20 gün sonra Sennur Sezer’in Evrensel gazetesinde paylaştığı Haliç Tersanesi ile ilgili yazıya atıfla aşağıdaki twitleri paylaşıyor.

#SennurSezer 1959-65 yılları arasında #HaliçTersanesi‘nde işçi olarak çalışmış. Onun “Tarihi tersaneye AVM!” başlığını taşıyan yazısı “Derler ki Kasımpaşa sırtlarında Tersanelere bakan sırtta bir mezar varmış/Taşında ‘Ben de bir zamanlar Süleyman idim/ Ateşe ve rüzgara hükümran idim/ Zannetme ki Peygamber Süleyman idim/Tersane-i Amire’de Ocakçı Süleyman idim’ yazarmış. Artık ne o mezar var ne Tersane-i amire” dizeleriyle sona eriyor. Nur içinde yatsın.

İlgili twit

Öneri: Kültür Tarih Sohbetleri Dördüncü bölüm öncesi twitter‘da Ozan Sağsöz’ün yayın için çalışmalarını görüyoruz. Konuyla ilgili araştırma yaptığı kitaplar listesini aşağıdaki bulabilirsiniz:

Exit mobile version