Site icon Yeni Medya Postası

FluTV | Fason Locası B3 | Egemenlik

FluTV, sosyal podcast platformu Poddy üzerinden yayınladığı Fason Locası serisinin üçüncü bölümünde "Egemenlik" konusuna odaklanıyor.

FluTV, sosyal podcast platformu Poddy üzerinden yayınladığı Fason Locası serisinin üçüncü bölümünde "Egemenlik" konusuna odaklanıyor.

FluTV, sosyal podcast platformu Poddy üzerinden yayınladığı Fason Locası serisinin üçüncü bölümünde “Egemenlik” konusuna odaklanıyor. Moderatörlüğünü Efe Durmuş’un yaptığı yayın, Abdulvahit Gezer ve Doruk’un katkılarıyla gerçekleşiyor. Egemenlik nedir, bir ülkenin başka bir ülkeye egemenlik dayatmasının meşruiyeti, uluslararası çatı kuruluşlarının ülke egemenliklerine etkisi ve dijital egemenlik genel olarak konu başlıkları. 28 dakika süren podcast kaydını bağlantıdan dinleyebilirsiniz. Gelin podcast kaydının detaylarına bakalım.

Detaylar

Nedir: Bir yapının, ülkenin, devletin kendi kendine ve bağımsız bir şekilde kararlar alabilmesidir. Egemenlik için iki şeyin olması gerekir.

Nereden çıktı: Egemenlik, uluslararası siyasetin ürettiği bir kavramdır. Vestfalya Antlaşması öncesinde Avrupa’daki savaş sırasında egemenlik tartışması başladı. Savaşın sonuna yaklaştıkça şu sorulmaya başladı: “Nerede hangi dinin hüküm süreceğine kim karar verecek?

Bağlantı noktası: Egemenlik ilk başlarda din ile devlet arasındaki ilişkiyle belirleniyordu. Avrupa’da bu uygulama Papa üzerinden uygulanıyordu. Tacı kimin başına takarsa egemenlik onun oluyordu. Bu uygulamayı kıran ilk kişilerden birisi Fransa İmparatoru Napolyon oluyor. Taç giyme töreninde tacı Papa’nın elinden giymiyor.

Sonrasında: Avrupa’da seküler ve din olarak hukuk ayrımı ortaya çıkmasıyla bazı çatışmalara neden oldu. Sonucunda egemenlik devlet üzerinden yürümeye başladı. Bu da “otorite” ve “kontrol” sözcüklerini ortaya çıkardı.

BM örneği üzerinden egemenlik: BM, ikinci dünya savaşının sonucu olarak savaşın kazananları -ABD, Birleşik Krallık, Rusya, Çin, Fransa- tarafından bu devletlerin egemenliğinde kuruldu. Başlangıçta savaşın kazanımlarını korumak amaçlanırken soğuk savaşın etkisiyle üçüncü dünya savaşını engelleme amacına doğru yön değiştirdi.

Birleşmiş Milletler bizi cennete götürmek için değil, cehennemden kurtarmak için kuruldu.

Dag Hammarskjöld, BM Genel Sekreteri (1953-1961)

BM eleştirisi: Irak gibi ülkelere yapılan BM müdahalelerine baktığımızda bu tarz müdahalelerin başarılı sonuçlanmadığı görülür. Özellikle belli bir devletin ulusal çıkarlarına bırakılması başarısızlığa götüren en önemli sebep olabilir.

Ekonomik egemenlik: Egemenlik, ekonominin alanından çıkalı çok oldu. Ekonomik egemenlik, kürese ticaretin zayıf olduğu dönemde konuşuluyordu. Küresel ticaret ile ekonomik egemenlik sona erdi.

İstisna: Uluslararası antlaşmaların muktedir devletler için istisnası vardır. Bunun yanında çatı kuruluşların (E.N.:etkin) yaptırım yetkisi yok. AİHM kararlarına uymayan bir ülkeye yaptırım uygulanmıyor.

Egemen olağanüstü hale karar verendir.

Carl Schmitt, Siyasi İlahiyat

Soru: İktidarı hukukla sınırlandırmalı mıyız, yoksa halkın oyunu almış iktidar hukuk takmayabilir mi?

Olağanüstü hâl: Devlet aşağıdaki maddelere benzer kriz anında olağanüstü hâl ilan edebilir:

OHAL süresi: Normalde OHAL süresi, kurucu iktidarın OHAL nedenlerini ortadan kaldırmasıyla sona erer. Bunun sürekli hâle getirildiği örnekler de var.

Gelinen nokta: Şirketler üzerinden egemenliğin müdahale edilebilir hâle geldik. Ülkeler, teknoloji devleriyle baş edemiyorlar fakat Avrupa Birliği gibi kuruluşlar teknoloji şirketlerine kısıtlama getirmeye çalışıyor. Gelecekte ise teknolojinin kuşatıcılığına karşı devletlerin uygulamalarına şahit olacağız.

Sonuç olarak: Egemenliği efektif anlamda tanımlarken gerektiğinde şiddete başvurabildiğinden bahsettik. Şirketlerin ise böyle bir gücü yok. Bugün şiddet argümanına gerektiğinde, devletlerle işbirliği içinde olarak sahip olabiliyor. Diğer taraftan ise örneğin Twitter, Türkiye ile bu konuda işbirliği yaptığında, ABD’nin Twitter üzerinden Türkiye’ye egemenlik dayatması da söz konusu olabilecektir.

Exit mobile version