FluTV | Poddy | Fason Locası | 11 Eylül

FluTV | Fason Locası B4 | 11 Eylül

FluTV, sosyal podcast platformu Poddy üzerinden yayınladığı Fason Locası serisinin dördüncü bölümünde “11 Eylül” konusuna odaklanıyor. Moderatörlüğünü Efe Durmuş’un yaptığı yayın, Abdulvahit Gezer ve Doruk’un katkılarıyla gerçekleşiyor. 11 Eylül’de kim neredeydi sorusu ile başlayan yayında, 11 Eylül’e gelinen aşamayı, 11 Eylül’ün nedenleri, sonuçları, Amerikan ekonomisine etkisi, dünyaya yansımaları konuşuluyor. 27 dakika süren podcast kaydını bağlantıdan dinleyebilirsiniz. Gelin podcast kaydının detaylarına bakalım.

2008 krizi 11 Eylül’ün uzantısıdır

11 Eylül’de kim, neredeydi: Türkiye fotoğrafında; Kemal Derviş, yazar kasa, Ahmet Necdet Sezer, Ecevit, anayasa kitapçığı var. Afganistan’ın ve Irak’ın ise dahli görülmüyor. Saddam büyük ihtimal sarayında kahve içiyordu. Peki, 11 Eylül neden oldu?

İlk bakışta: Bush’un Saddam’a olan gıcıklığı bilinen bir konu. Dönemin başkan yardımcısı Dick Cheney’in Beyaz Saray’da harita üzerinden petrol rezervleri işaret ettiği konuşulan diğer bir konu.

Film önerisi: 2018 yapımı Vice filmi, 11 Eylül ve sonrasını en iyi anlatan filmdir. Dick Cheney üzerinden anlatılan film, Amerika’nın 11 Eylül krizini nasıl bir fırsata çevirdiğini anlatıyor.

11 Eylül sonrası: 11 Eylül yaşandı, Amerika başka bir hâle büründü ve bunun etkileri oldu. Nedir bu etkiler?

11 Eylül’ün finansal etkileri

  • İddia: 2008 Mortgage krizi 11 Eylül’ün uzantısıdır.
  • Ne alaka: 11 Eylül sonrası Amerika finansal sisteminde bir takım değişiklikler yapılıyor.
    • Vatanseverlik yasası: Bir takım yaptırım ve tedbirler uygulanıyor. Buradaki tedbir Körfez ülkelerine yönelik fakat bu bazı sermaye gruplarını korkutması nedeniyle Amerika’dan %1 kadar da olsa sermayenin çıkmasına neden oluyor.
    • 2003 faiz artışı: 2002 sonlarında 2003 başlarında yapılan faiz artışları sistemde var olan Mortgage sistemindeki riskin krize dönmesine yol açtı.
  • Askeri-Endüstriyel Kompleks: ABD ekonomisi savunma sanayisine endekslendi. Bu sayede devlet piyasaya sıcak para pompalama imkânı buldu. Bu da ekonominin canlı kalmasını sağladı.

11 Eylül’ün dünyaya etkileri

Nedenlerine gelirsek: 70’li yıllarda Sovyet tehdidine karşı Amerika’nın Afganistan’da silahlandırdığı grupların bir uzantısı olan el-kaide tarafından yapılan bir terör saldırısıdır. Aynı zamanda küresel cihadın doğuş hareketidir.

Diğer bir nokta: Soğuk Savaş’ın bitmesiyle Amerika’nın yeni bir düşmana ihtiyaç duyması ve tek kutuplu dünyada Amerikan hegemonyasının kurma isteği 11 Eylül’ün nedenleri arasında sayabiliriz.

  • Fukuyama okuması: İdeolojik çatışmanın bitmesi ile Amerika dünyanın doğal polisi olacaktır.
  • Huntington okuması: İdeolojik çatışmalar bitse de kültür eksenli çatışmalar ortaya çıkacağından Amerika dünyanın polisi olacaktır.

Dünya polisi: Hem Fukuyama hem de Huntington okumaları Amerika’nın dünyanın polisi olma sonucunda hem fikirdiler. Dünyanın polisi olma aynı zamanda kültür merkezi haline gelmesini sağlayacaktır. Çünkü egemenlik bir noktada kültürel hegemonyayı da kuracaktır.

Burası önemli: Dünya polisi olma yolunda ilerleyen Amerika, 11 Eylül sonrasında yaptığı terörle mücadelesinde diğer ülkelerin de yanında olmasını istedi. Bu bağlamda Irak ve Afganistan’a girerken terörle mücadele ötesinde terörle savaş gerekçesi sundu. Terörle mücadelenin yerini terörle savaş alması diğer ülkelerin Amerika’ya verdikleri desteklerde değişikliğe gitme ihtiyacı uyandırdı.

  • Çin’in yükselişi: Özellikle Asya-Pasifik ülkelerinin ekonomik anlamda Amerika alternatifi bir ülkeye yaslanma durumu oluştu. Bu da bölgede Çin’in yükselmesinin önünü açtı.

11 Eylül’ün siyasi etkileri

Siyasi etkisi: Amerika iç kamuoyunda 12 Eylül sabahı Amerika’nın dokunulmaz algısı yıkıldı. Amerika’daki izalosyoncu kanadın gerekçelerini geçersiz kılındı. Terör saldırıları gerekçe gösterilerek Amerikan siyasi politikaları askeri-endüstriyel kompleks yönünde gelişmeye başladı.

Sonuç: 11 Eylül, Amerika’daki ben ve öteki ile ayrımını net olarak ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir