Faiz Ekonomiyi Nasıl Etkiliyor

49W | Faiz Ekonomiyi Nasıl Etkiliyor?

49W YouTube kanalında Ömer Özgen, faiz ekonomiyi nasıl etkiliyor sorusu üzerinden faiz-enflasyon ilişkisini anlatıyor. Videoda faizin neden ekonominin merkezinde olduğundan, faizin değişmesinin vatandaşın hayatına nasıl bir etki oluşturduğundan, gündelik siyasette bahsedilen faiz sebep-sonuç tartışmasının asıl nedeninin ne olduğundan bahsedilmektedir. Videoya 49W YouTube kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kısaca

Faiz, enflasyon ve ekonomik döngüler üzerine yapılan bir analizde faiz kavramı ve etkileri tartışılmıştır.

Öne Çıkanlar

  • 💸 Faiz, paranın maliyetini ve sermayenin maliyetini belirler.
  • 💰 Sümerler’den beri faiz kullanılan bir kavramdır ve ekonomik aktivitelerin canlanmasını sağlar.
  • 🏦 Politika faizi, ekonomik dengeleri değiştirebilen bir faktördür ve Merkez Bankası tarafından belirlenir.
  • 💳 Faiz ve reel faiz arasındaki denklem açıklanarak, negatif reel faiz kavramı vurgulanmıştır.
  • 📉 Negatif reel faizin, enflasyonun üzerinde faiz getirisi sağlamayan durumu ekonomide dengesizlik yaratabilir.
  • 📈 Pozitif reel faizlerin ekonomik büyümeyi desteklediği ve istikrarı sağladığı belirtilmiştir.
  • 🤔 Faiz kararlarının bireylerin ve ekonominin geleceğini nasıl etkilediği üzerinde durulmuş ve doğru ekonomik kararlar almanın önemi vurgulanmıştır.

Detaylar

Çıkış noktası: Faiz tartışmaları son yıllarda Türkiye’de karikatürize edildi. Ekonomi alanına ait ciddi tartışmalar yapılmadı.

Nedir: Faiz, paranın maliyetidir. Paranın yastık altından çıkarılıp ekonomiye dahil edilerek ekonominin işler haline getirir. Buradan hareketle paranın verimli kullanılmasını sağladığı finans sisteminin kurulmasını sağlar.

Dünyada ilk: Dünyada faizi ilk defa Sümerler kullandı. Mesh adını verdikleri sistemle borç olarak verilen inekten doğan buzağı, onun faizi oluyordu.

Arz-talep: Faiz, ekonominin en temel göstergesidir. Piyasada para azaldığında faizin artmasını bekleriz. Tam tersi, piyasadaki altın miktarı ya da verilebilecek borç para miktarı artarsa faizlerin inmesini bekleriz

  • Tarihten örnek: İlk Roma İmparatoru Augustus Mısır’da iç savaşı kazanıp yani Cleopatra ve Marcus Antonius’u yenip onların hazinesini Roma’ya getirdiğinde Roma’da faizler bir gecede % 60’a düşmüştü

Günümüzde: Günümzde devletin regüle ettiği bir faiz piyasası var. Yani, arz-talep yerine devletlerin kendi belirledikleri bir sistem işliyor. Merkez Bankası’nın bankalara verdiği politika faizi varken, bankaların son kullanıcıya verdiği mevduat faizi yer alıyor.

Merkez Bankası kredi faizlerini belirlemiş olmuyor mu?: Merkez Bankası, bankalardaki devlet tahvillerini satın alarak bankalara para sağlar. Bunu haftalık ihale usulü repo satışları ile yapar. Bankalar bir hafta sonra devlet tahvillerini Merkez Bankası’nın belirlediği faizi ile birlikte ana parayı ödeyerek geri alır. Merkez Bankası buradaki politika faizi belirliyor. Politika faizindeki değişikliğe göre bankalar kredi faizlerinde değişikliğe gidebiliyor.

  • Faiz koridoru: Merkez Bankası haftalık ihaleler dışında bankalara gecelik para sağlayabiliyor. Bunu sağlarken Politika faizine bağlı olarak özel bir faiz oranı uygulayabiliyor.

Merkez Bankası’nda linklerin kopması: Politika faizi doğrudan olmasa da piyasadaki faize etki edebiliyor. Günün sonunda bankalar mevduat faizleri ile kredi faizlerini politika faizine göre belirler. Politika faizi mevduat ile kredi arasındaki dengeyi sağlar. Eğer bu denge bozulursa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın bahsettiği linklerin kopması olayı gerçekleşir.

  • Çıkış noktası: Cevdet Akçay bir basın toplantısında göreve geldikten sonra kopan linkleri tahdis ettiklerini ifade etmişti. Linkin koparıldığını bir önceki Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin “politika faizini önemsizleştirdik” ifadesinden anlıyoruz.

Negatif reel faiz: Bankanın verdiği faiz ile enflasyon arasındaki fark reel faizi verir. Bu değer sıfırın altında olunca negatif reel faiz adı verilir. Negatif reel faiz ortamında para döviz, altın gibi alternatif yatırım araçlara yönlendirilir. Ayrıca piyasadaki borcun artmasına neden olur.

  • Tam tersi: Pozitif reel faiz, paranın değerlenmesini sağlar. Bunun yanında kredi alma zorlaşır. Yabancı yatırımcı yönünde carry trade yapmasına imkânı verebilir.

Ana akım iktisat ne diyor?: Reel faizin artmasının yani faizin artmasının belki hem nominal hem reel faizin artması, enflasyonu düşürdüğünü söylüyor.

Faiz sebep enflasyon sonuç: Ekonomik literatürün içinde olan ve güncel bir tartışma. Sadece bizim dışımızdaki hiçbir ülke bunu gerçekten ciddiye alıp bir politika ögesi haline getirmemişti.

  • Akademik dayanak: Şu ana kadar düşük faizin düşük enflasyon yaratacağını söyleyen düşünce akımına ekonomide Neo-Fisheriancılar deniyor.
  • Neo-Fisheriancılar diyor ki: Reel faiz uzun vadede piyasa tarafından değiştirilemez, Çünkü bir reel faizin asıl değişkeni ekonomideki krediye olan talep ve arz.
    • Reel faiz orta vadede, uzun vadede değişmeyeceği için eğer nominal faizi arttırırsanız enflasyonu da arttırırsınız. Bunu sabit kabul ettiğinizde nominal faiz eşittir enflasyon sonucu ortaya çıkar.
    • Enflasyonu düşürmek için faizleri de düşürme varsayımı çok sert varsayımlar ve genel kabul görmüş varsayımlar değil.
    • Neo-Fisherian ekonomide Merkez Bankalarının yapmaya çalıştığı şey doğal bir faiz oranını bulmak. Hem enflasyonun çok ciddi artmadığı, stabil şekilde arttığı ki, bu asıl hedef % 2’dir, işsizliğin olabildiğince düşük tutulduğu yani optimum seviyede olduğu bir ekonomi kurgulamak.
  • Sorun ne: Böyle bir doğal faizin sadece bir hissiyatla bulunabilmesi gerçeği var. Bu aslında tamamen Merkez Bankalarının çevrelerinde gördükleri verileri anlamlı şekilde değerlendirmeleriyle bir varsayım şeklinde bulabilecekleri bir faiz ve sürekli de değişen bir şey. Çünkü globaldeki değişimler demografik değişimler ülkedeki ekonomik ve iş dünyasındaki değişiklikler doğal faizi etkiliyor.

Türkiye’de faizler nasıl düştü: Türkiye’de olan ciddi faiz düşüşü ne tam olarak İslami finansla açıklanabilir ne tam olarak Neo-fişeryan doktrinine açıklanabilir. Aslında bir seçim yatırımı ve bir tür sermayenin el değiştirmesi için kurgulanan bir plan olarak okunabilir.

Traianus ile Pilinius arasındaki mektup: Bitinya valisi yani bugünkü Marmara bölgesi valisi Pilinius, Roma İmparatoru Traianus’a yazdığı bir mektupta hazinesinde tuttuğu parayı insanlara zorla borç olarak vermek istediğini ifade ediyor. Traianus karşılık olarak “herhangi bir borç alıp verme işlemini faiz ve para politikasının denkleminden çıkarmak, piyasanın dışına almak benim yönetimimle, adalet anlayışımla uyuşmaz” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir