ViBio TV YouTube kanalında “Kızıl Goncalar dizisi tarikat ve seküler ilişikisine nasıl bakıyor” sorusuna Vural Çakır ve Fuat Keyman birlikte yanıt arıyor. 29 Aralık 2023 tarihinde yayınlanan yayına YouTube üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kısaca
Kızıl Goncalar dizisi, tarikatlar ve seküler ilişkisi üzerine bir tartışma yaratmaktadır. Tarikatların güçlerinin azalması Türkiye’nin geleceği için önemlidir.
Öne Çıkanlar
🔍 Dizi, tarikatların hegemonyasını sorgulayan bir mesaj vermektedir.
📊 Türkiye’de tarikat mensubu olmak ile imam hatipli olmak arasında siyasi bir ayrım vardır.
🔒 Dizide tarikatlar, kendi normlarıyla hareket etmek isteyenleri baskı altına alır.
🔄 Seküler diziler ve dindar diziler arasındaki geçişkenlik toplumun ilgisini çekmektedir.
🗣️ Dizilerde tarikatlar ve muhafazakarlık tartışılmaktadır.
🔄 Diziler, Türkiye’nin yönetimi ile toplumun istekleri arasındaki boşluğu göstermektedir.
💡 Toplum, farklı olanla ilişki kurmanın önemini anlamaktadır.
Detaylar
Türkiye siyasi yapısında her zaman merkez-çevre, seküler-dindar gibi sınıflandırmalar yer aldı. Bu sınıflar belirginleştikçe toplum, sınıflar arası geçişkenliği merak ediyor. Bu yüzden Ömer, Kızılcık Şerbeti ve Kızıl Goncalar dizileri en çok izlenenlar arasındadır.
Neden önemli: Türkiye’nin yönetimi ile toplumun istekleri arasında bir boşluk var. Toplum bu boşluğun olmasını istemediğini Ömer, Kızılcık Şerbeti ve Kızıl Goncalar gibi dizileri izleyerek gösteriyor. Toplumda son 15 yılda karşımıza çıkan etiketleri dizide görebiliyoruz. Bu konuda dizilerin önemli olduğunu görebiliyoruz.
Çizgilerin arasında: Farklı etiketlerin kendi hayatları içerisinde diğer gruplarla etkileşime girmemesi onları güçlü kıldı. Bir zamanlar laik kesim toplumda uzak olmasından dolayı güçlüydü. Şu an tarikatlar böyle.
Dizilerde grupların temsilcileri net duruş sergilerken, farklı gruplara ait karakter ile aynı zeminde buluştuklarında daranışlarında nasıl değişiklik olduğunu görüyoruz. Karakterlerdeki değişim izleyicide merak uyandırıyor. Farklı olanların birlikte yaşamaları faydalı mıdır, zararlı mıdır? Diziler bu soruya “faydalıdır” yanıtı veriyor.
Farklı bakış: Kızıl Goncalar dizisinde görülen diğer ayrım, İmam Hatipli ile tarikat ayrımı. İkisi arasındaki ilişki ve çatışma ortaya konuyor. Tarikat ve muhafazakar aynı değil.
Editör Notu >>>
Ömer dizisinde de imam ile cemaat lideri çatışması gösterilmektedir. Cami cemaati ile sivil toplum kuruluşu şeklinde yapılanmış cemaatlerin farklı olduğunu gösteriyor.
Çatışmanın çözümü: Farklı gruplar arası ilişkilerinin zor olduğunu görüyoruz fakat çatışmanın çözümü orada yatıyor.
Turnusol kağıdı: Toplumdan izole yaşayan gruplarda kadının toplumdaki yeri bir göstergedir. Gruplar, kadının toplumdaki yerini dizayn ederken sorumluluğu olmayan yetkili gibi davranması kötü olarak algılanıyor.
Sonuç: Farabi, İbn-i Arabi gibi düşünürler liyakati tanımlarken emek, edep, sabır üçgeninden bahsediyor. Tarikat benzeri gruplar bu üçlü grupta yer almak istemiyor.