ViBio TV YouTube kanalı 23 Ocak 2024 tarihinde “Kızıl Goncalar Dizisi Aslında Bize Ne Anlatıyor?” başlıklı bir video yayınladı. 10 dakikalık içerik, Kızıl Goncalar dizisinin neden engellendiğine, bu bağlamda dizinin aslında ne anlattığına odaklanıyor. Video yayına YouTube üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kısaca1
Kızıl Goncalar dizisi, tarikatlardan dini istismarlara, çocuk gelinlerden kadınların yaşadığı ayrımcılığa kadar birçok konuyu ele alıyor. Dizi, yayın durdurma cezalarıyla karşılaşmasına rağmen popülerlik kazanıyor. Dizide, örtülü kadınla Atatürk’e tapan adam arasındaki çelişki ve çatışma anlatılıyor.
Öne Çıkanlar2
📺 “Kızıl Goncalar” dizisi, çeşitli sosyal ve politik konuları işleyerek tartışmalara neden oluyor.
🔄 Dizinin içeriği, tarikatlar, dini istismarlar, çocuk gelinler, kadın ayrımcılığı gibi sivri konuları ele alıyor.
⚖️ Dizideki çatışmalar, dindarlık ile sekülerlik arasındaki farklılıkları ve çelişkileri vurguluyor.
🎭 İlk bölümde, bir çocuğun yanlışlıkla öldü sanılarak hastanede bırakılması ve ardından yaşananlar anlatılıyor.
📢 Dizinin tepki çekmesinin nedeni, gerçek hayattan alınan konuları cesurca ele alması ve toplumsal sorunlara dikkat çekmesidir.
Detaylar
Çıkış noktası: Senaryo yazımında karakterler bir çatışma zemininde oluşturulur. Yeşilçam sinemasında bu çatışma, basit nedenler üzerinden oluşturuluyordu. Münir Özkul – Adile Naşit arasındaki turşu limondan mı sirkenden mi tartışması gibi ya da patron-işçi çatışması. Günmüz Türkiye’sinde ise durum biraz farklı.
Editörün Notu: Akdemik Bakış >>>
Filmin en temel unsurları, bir kamera ve bir mikrofonla yakalayabildiğimiz şeyler olan görüntü ve sestir. Sinemada film izlerken, hikâye, ruh hali ve filmin temaları dahil olmak üzere bir karakter hakkındaki her şey, yalnızca ses ve görüntüler aracılığıyla iletilir. Karakter aracılığıyla hikâyeyi, olayları, yaşananları, sorunları, ikilemleri, çatışmaları ve çözümleri anlamlandırabiliriz, dramatizasyonun arkasındaki temel ilke belirsiz olan birçok eylem ve olayı bir dizi görüntülenebilir ve duyulabilir bir eylem ve olaya dönüştürmektir. Bir sonraki adım çatışmadır. Çatışma, bir film yapımcısı için son derece önemlidir çünkü anlatıda önemli bir hız sağlar karakterlerden belirli bir durumu açığa vuran eylemler ortaya çıkarır. Çatışma yaklaşımı, uzun bir süre boyunca dramatik gerilimi sürdürmesi ve karakterler ve hikayeler geliştirmesi gerektiğinden, uzun metrajlı form için bir dayanak noktasıdır.
Otan, O. (2021). “Bir Anlatı Formu Olarak Senaryo”, Journal Of Social, Humanities and Administrative Sciences,7(41):1200-1209.
Gerçeklik payı: Günümüz Türkiye’sindeki gerçeklerden bazıları dizide şu şekilde geçiyor:
- Çocuk gelin
- Doğuda kadına bakış
- Seküler ailedeki çocuğa eğitim üzerinden yapılan baskı
- Kur’an kursunda dayak
- Doktorların yurt dışına gitmesi
Çizgilerin arasında: Senarist dış görünüşe göre yargılamanın ön yargı olabileceğini gösteriyor. Gösterilen gerçeklik arasında “olan hep kız çocuklarına oluyor” gerçeğini ortaya koyuyor.