Site icon Yeni Medya Postası

Haddini Aşan Yaşam Rehberi | İnsan Ne İçin Yaşar

İnsan ne için yaşar?

İnsan ne için yaşar?

Podbee Media ile M. Serdar Kuzuloğlu’nun birlikte hazırladığı “Haddini Aşan Yaşam Rehberi” podcast serisi ikinci bölümünün başlığı “İnsan ne için yaşar”. Bir önceki bölümdeDert etmek başka birşey, dert edinmek başka birşey” diyerek dert edinmek bahsedilmişti. Bu bölümde kendimizi sürekli meşgul ederken ne için yaşadığımızı sorguluyor. Podcast içeriğine Spotify, Apple Podcast ve Google Podcast platformlarının yanında Podbee Media web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Detaylar

Önceleri Tanrı’nın insana sırf yaşasınlar diye can verdiğini sanıyordum; artık diğer nedenleri de biliyorum. Anladım ki Tanrı insanların ayrı yaşamasını istemiyor; bu yüzden tek tek neye ihtiyaçları olduğunu açık etmiyor. Beraber yaşamalarını istediğinden hepsine kendileri ve diğerlerinin neye ihtiyacı olduğunu gösteriyor. İnsanlar sadece kendi hayatları için kaygılandıkları, kendilerini kolladıkları için yaşar sanırdım, oysa onları yaşatan tek şey sevgiymiş.

Lev Tolstoy, İnsan Neyle Yaşar?

Giriş öncesi: Hayat bize birşey borçluymuş gibi yaşıyoruz. Hayatın bize ne borcu var ne de bizim hayata borcumuz var, dolayısıyla hayat ile aramızda karşılıklı bir sözleşme yok.

Çıkış noktası: Modern yaşam bizi alışverişin parçası yaptı. Herşeyin (fiyat) etiketi var, buna göre yaşıyoruz.Hayatı da bu şekilde gördüğümüz için bir karşılık bekliyoruz. Bu da tatminsizliğe sebep oluyor.

Bir şeye erişmek onun ne derece anlamsız olduğunu anlatır.

Arthur Schopenhauer

Çoğu insanın yaşamı dışarıdan bakıldığında, anlamsız, boş görünen, içeriden bönce, akılsızca duyumsanan bir biçimde yaşaması anlaşılır gibi değil gerçekten.

Arthur Schopenhauer, İsteme ve Tasarım Olarak Dünya

Yakından bakış: Yaşamın içerisindeki boşluk, yaşamdaki rutinden geliyor. Modern yaşamın allayıp pulladığı birçok hayal, bir gün rutin haline geliyor. Dolayısıyla kendimizi sürekli meşgul etmek istiyoruz.

Gerçeklik payı: Virginia Üniversitesi psikologlarından Prof. Timothy Wilson tarafından yapılan bir araştırmada, katılımcıların 15 dakika boyunca uyumadan oturmalarını istedi. Katılmcıların çoğunluğu 15 dakikayı tamamlayamadı. Belli bir katılımcı hiç birşey yapmamaktansa araştırma kapsamındaki elektrikle titreşimi kabul etti. Araştırmaya göre bu durumda hayata anlam vermek kolay değil.

Hayattan kesit: BBC ölüme yakın insanlarla yaptığı bir röportajda şu soruyu sormuş: Yaşamdaki en büyük pişmanlığınız nedir? Verilen cevaplar şu şekilde:

  1. Başkalarının benim hakkında söylediklerini daha az umursardım.
  2. Ailemle ve arkadaşlarımla daha çok vakit geçirirdim

Diğer bir gerçeklik: Cornell Üniversitesi’nin pişmanlıklar üzerine yaptığı bir araştırmada “en büyük pişmanlığınız nedir” sorusu sorulmuş. Araştırmanın sonucuna göre en büyük pişmanlğın ideal benliğe ulaşamama pişmanlığı olduğu görülmüş. Olmak istediğimiz kişiye ideal benlik denir.

Ne yapmalı: Hedef koymak yerine idealler belirlemeliyiz ve hayatı belirlediğimiz ideallere göre yaşamalıyız. İdeallerin sabit fikre dönüşme tehlikesi olduğunu da unutmamalıyız.

En büyük bilgelik, anın tadını hayatın en yüce amacı yapmaktır; çünkü tek gerçeklik budur, geri kalan her şey sadece düşünce oyunudur.

Arthur schopenhauer, Dünyanın Istırabı Üzerine
Exit mobile version